Category Archives: Uncategorized

EMAK JATUH COMA TEMAN ANAK LARIAN MERDEKA

Bertahun-tahun dulu, coach teringat ada seorang emak jatuh pengsan dan terus coma ketika temankan anaknya bersama Larian Merdeka. Dia kena stroke dan terus tak sedar diri. Coach rasa kesian kat anak dia sebab mulanya seronok emak dapat ikut lari bersama … Continue reading

Posted in Uncategorized | Tagged , | Leave a comment

FIRDAUS TERSILAP BAWA SELUAR LAMA MASA OUTSTATION 😭

Malam tu di bilik hotel, Firdaus keluarkan pakaian yang dipack oleh isterinya dari rumah. Terkejut dia mendapat tahu seluar yang dibawa adalah seluar lama yang masa dia lebihan berat badan dulu. Mak aii nak pakai seluar apa esok. Haaa itu … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

NAK KURUS BUKAN HANYA KURANGKAN MAKAN, POTONG KALORI SEMATA-MATA YA.

“Saya dah kurangkan air manis, tak ambil kuih, tapi kenapa perut saya tak kempis lagi” Ramai orang bila mula berdiet, mereka akan kurangkan kalori pada makanan mereka, menyebabkan mereka akan ✖️ rasa letih, ✖️ jemu, dan ✖️ tak tahan nak teruskan. Menyebabkan mereka akan kembali makan … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

NAK KURUS RAYA NANTI? KALAU NAK, MULALAH DARI SEKARANG. APA YANG DITUNGGU LAGI.

Ada 4 bulan lagi sebelum Raya. Rasa lama lagi tak? Cuba kita kira dulu. Kata turun dalam 3kg sebulan. Bila dah raya nanti dah 12kg lebih ringan. Cuba bayangkan baju apa yang anda boleh pakai bila dah turun 12kg? Menarik … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

AVOCADO BUAH BANYAK KHASIAT BOLEH DISEDIAKAN PELBAGAI CARA DALAM MAKANAN HARIAN ANDA.

Avocado terkenal dengan buah yang banyak sangat kebaikan. Antaranya✔ Sangat diperkaya dengan khasiat nutrisi✔ Mengandungi lebih potassium dari pisang✔ Serat yang tinggi✔ Mengandungi lemak sihat – membantu mengawal kolesterol✔ Lemak yang sihat mampu memberi tenaga dan mengekalkan dalam keadaan kenyang✔ Sangat rendah gula Buah avocado boleh … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

APAKAH FALSAFAH KESIHATAN ANDA?

Masalah ramai orang nak turunkan berat badan tidak memikirkan kepada “kenapa sebenarnya mereka gemuk”? Mereka sering salahkan– keturunan– tak berdisiplin– keadaan tempat kerja– tak ada masa nak fikir– suami (atau isteri) Padahal semua punca kegemukan mereka berpunca kepada apa falsafah … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

6 KEBAIKAN MENGAMALKAN SARAPAN SIHAT SETIAP HARI.

Mengamalkan sarapan sihat setiap hari sangat penting. Tak boleh skip!! Walaupun rasa nak turun berat badan, sarapan pagi tidak boleh dibaikan. Apa jadi bila diabaikan?✖️ Badan tidak mendapat makanan untuk memberi persiapan lebih aktif sepanjang hari tu. Hasilnya, metabolisma menurun.✖️ Besar kemungkinan … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

SAYA ADA 10KG LAGI NAK KE BERAT IDEAL.

Journey saya turunkan berat badan bermula dari berat saya 90kg lagi. Saya ikut kawan2 exercise, dan jaga skit2 pemakanan dan Alhamdulillah saya berjaya turunkan berat badan saya ke 72kg. Selepas itu, berat badan saya dah tak turun dan saya rasa … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

RAMAI KATA “AKU TAK BOLEH….”

Ini kerena mereka selalu ukur kebolehan mereka dengan melihat apa yang ada pada diri mereka ketika itu. Orang berjaya akan selalu lihat apa yang boleh mereka tambah dalam diri mereka untuk mereka berjaya. Contoh: Kalau mereka tak tahu cara nak … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

BAGAIMANA MENGHALANG ANAK DARI OBES?

.Selamat Tahun Baru 2019. Hari ini ramai orang sibuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah. Tambah-tambah ibubapa anak darjah 1. Mesti sibuk menunggu di sekolah kan? .Satu perkara yang selalu ibubapa lupa ialah penjagaan makanan anak-anak mereka SETIAP HARI. Mungkin disebab … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment